↬ Atenție! Suportul pentru JavaScript nu este disponibil.

      Pentru a funcționa corect, eAdmitere.ro necesită ca suportul pentru JavaScript să fie activat. Vă rugăm să verificați configurația browser-ului.

Mă crezi sau nu mă crezi, dar sunt chiar subiectele pe care le-am avut la examenul de admitere în poliție. eAdmitere.ro mi-a dat pontul!

eAdmitere.ro ↬ Poliție? Cea mai bună ofertă de teste pentru admitere. Pur și simplu!

Cine a fost Vasile Lascăr?

 

Vasile Lascăr (n. 3 noiembrie 1853, Șomănești, Gorj, lângă Târgu Jiu – d. 23 martie 1907, București) a fost ministru de finanțe al României (interimar) în anul 1897 și ministru de interne în două rânduri.

După terminarea școlii primare la Târgu-Jiu, Vasile Lascăr și-a continuat studiile la liceul din Craiova, după care a urmat dreptul la Sorbona, în Paris, unde și-a susținut și teza de doctorat. În anul 1877 s-a întors în țară, practicând avocatura în cadrul baroului Târgu-Jiu.

În 1879 a fost ales primar al orașului Târgu-Jiu. După 1883 a fost ales deputat sau senator în aproape toate legislaturile liberale. A fost numit ministru de interne în guvernul Petre S. Aurelian în anul 1897 și apoi din nou în anul 1904.

În perioada cât a fost ministru de interne, Vasile Lascăr a propus prima lege organică a poliției române, gândită după principii științifice moderne, pe care a conceput-o după modelul legilor similare din state mai dezvoltate prin care călătorise, dar pornind de la realitățile și necesitățile specifice românești. Ca model i-au servit organizarea polițiilor din Franța, Germania, Belgia și Austria. A susținut în Senat proiectul său de lege pe 25 ianuarie 1903.

La data de 1 aprilie 1903, în urma multor dezbateri, a fost adoptată această lege, cu denumirea „Legea pentru organizarea Poliției Generale a Statului” în care s-au precizat „atribuțiile și competențele personalului poliției”, instituind „principiul stabilității organelor polițienești și scoaterea lor în afara luptelor politice”. Tot prin această lege se dispunea înființarea unei școli speciale de poliție pentru pregătirea personalului polițienesc. Potrivit acestui act normativ, polițiștii sunt adevărați magistrați. Ei nu mai sunt agenți electorali, bătăuși, neștiutori de carte, instabili în funcții, ci doctori în drept, licențiați, bacalaureați ori cu simplă școală, pentru cei în funcții mici.

În martie 1904, toți polițiștii aflați în serviciu au dat examen de capacitate. Cei care l-au luat au devenit inamovibili. A intrat în vigoare un regulament pentru funcționarea unei autorități disciplinare și pentru ținerea examenelor de aptitudini și capacitate. Este un moment istoric, demn de a fi consemnat. Astfel, dintr-o „organizație de putere a partidelor politice”, Vasile Lascăr a transformat Poliția „într-o corporațiune demnă de încredere, înzestrată cu toate atribuțiunile necesare”.

În contextul nostru, ca o recunoaștere a meritelor sale privind modernizarea și depolitizarea poliției, precum și a eforturilor pentru înființarea primei școli de poliție din România, numele său a fost asociat cu Şcoala de Agenţi de Poliţie Câmpina. În prezent, Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” pregătește viitorii agenți de poliție.

Sursa: Wikipedia, Historia