↬ Atenție! Suportul pentru JavaScript nu este disponibil.

      Pentru a funcționa corect, eAdmitere.ro necesită ca suportul pentru JavaScript să fie activat. Vă rugăm să verificați configurația browser-ului.

Mă crezi sau nu mă crezi, dar sunt chiar subiectele pe care le-am avut la examenul de admitere în poliție. eAdmitere.ro mi-a dat pontul!

eAdmitere.ro ↬ Poliție? Cea mai bună ofertă de teste pentru admitere. Pur și simplu!

DOOM3 digital! „Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române” (DOOM), poate fi consultat și online!

 

Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române” (DOOM), elaborat la Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”, poate fi consultat acum și 𝗼𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲, liber și gratuit, accesând adresa doom.lingv.ro . Versiunea digitală 𝘁𝗿𝗮𝗻𝘀𝗽𝘂𝗻𝗲 în format electronic ultima ediție a dicționarului tipărit (DOOM3), apărut în 2021.

După cum se știe, DOOM este un dicționar normativ, iar cuvintele sunt redactate conform normelor oficiale în vigoare astăzi. Căutările în dicționar se pot face atât după cuvântul-titlu, cât și după forme flexionare.

Interfața site-ului se adaptează automat pe orice dispozitiv electronic (calculator, telefon, tabletă), este dinamică și intuitivă, cu multe informații suplimentare. Față de alte instrumente similare, DOOM-ul online oferă acces atât la dicționarul propriu-zis, cât și la descrierile teoretice din secțiunile introductive sau din anexe (v. rubricile „Despre dicționar” și „Utile”).

Tot pe pagina principală a site-ului au fost inserate patru casete cu informație diversă, ale căror titluri reprezintă totodată trimiteri către pagini cu exemple și liste de cuvinte: termenii nou introduși în DOOM3, modificările de normă, cuvinte care pun probleme de scriere, pronunțare sau flexiune etc.

Pe lângă funcționalitățile existente, site-ul va dezvolta și o funcție de căutare avansată, importantă pentru specialiști, se vor face îmbunătățiri continue prin adăugarea de informații auxiliare, încercând să răspundă tuturor așteptărilor celor interesați să scrie și să vorbească o limbă română corectă.

Specificul acestui dicționar normativ reiese fără echivoc din componentele titlului. Astfel, componenta ortografică se reflectă în înregistrarea formelor corecte ale cuvintelor, în conformitate cu normele ortografice actuale, inclusiv cu Hotărârea Academiei Române din 1993 privind utilizarea lui â în interiorul cuvintelor și scrierea unor forme ale verbului a fi (suntem, sunteți, sunt).

Informațiile ortoepice privesc atât pronunțarea corectă a cuvintelor în privința cărora pot exista ezitări (rostirea cu hiat sau diftong, neconcordanța dintre scrierea și pronunțarea unor cuvinte în virtutea aplicării principiului etimologic, transcrierea fonetică a neologismelor neadaptate etc.), cât și marcarea accentului pentru toate cuvintele (cu excepția celor monosilabice) și rostirea cuvintelor în tempo lent sau rapid. Norma ortoepică este mai permisivă decât cea ortografică, astfel că în practica vorbirii sunt acceptate unele variații libere, care nu sunt consemnate în general în dicționar.

Profilul morfologic este dat de încadrarea cuvântului într-o clasă lexico-gramaticală, dar mai ales de înregistrarea formelor flexionare ale cuvintelor: fie a întregii paradigme a unui cuvânt, fie cu precădere a formelor cu alternanțe sau care pot fi greșit folosite. Fiind destinat în special elevilor și profesorilor, dicționarul urmează normele morfologice atât din GALR I, cât mai ales din GLRG, care reflectă programa școlară actuală.

Încă de la a doua ediție, dicționarul a inclus și o componentă stilistică, prin consemnarea restricțiilor de uz în cazul cuvintelor învechite, regionale, familiare etc., care nu aparțin limbii literare actuale sau care nu se pot norma, dar se întâlnesc în diferite situații de comunicare ori tipuri de texte.

De asemenea, fiind un dicționar de forme, dicționarul nu cuprinde și definițiile cuvintelor înregistrate, pentru care ar trebui consultat bine-cunoscutul Dicționar explicativ al limbii române (DEX).

Sursa: Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”