↬ Atenție! Suportul pentru JavaScript nu este disponibil.

      Pentru a funcționa corect, eAdmitere.ro necesită ca suportul pentru JavaScript să fie activat. Vă rugăm să verificați configurația browser-ului.

Mă crezi sau nu mă crezi, dar sunt chiar subiectele pe care le-am avut la examenul de admitere în poliție. eAdmitere.ro mi-a dat pontul!

eAdmitere.ro ↬ Poliție? Cea mai bună ofertă de teste pentru admitere. Pur și simplu!

Cine a fost Sfântul Mare Mucenic Gheorghe?

 

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, cunoscut și ca Sfântul Gheorghe, este unul dintre cei mai venerați sfinți militari din tradiția creștină. El este considerat un martir creștin și un apărător al credinței în perioada de persecuție a creștinilor.

Potrivit tradiției creștine, Sfântul Gheorghe s-a născut în Cappadocia (în prezent parte a Turciei) în secolul al III-lea. A fost un ofițer în armata romană sub împăratul Dioclețian. În timpul persecuției împotriva creștinilor, Gheorghe a refuzat să ofere sacrificii zeului păgân și să renunțe la credința creștină. Din acest motiv, a fost supus torturilor și chinurilor, dar nu și-a renegat credința. Sfântul Gheorghe a suferit martiriul prin decapitare în anul 303 d.C.

Cea mai cunoscută legendă despre Sfântul Gheorghe implică lupta sa împotriva unui dragon care teroriza o localitate. El a salvat o prințesă și a învins dragonul, aducând eliberarea și siguranța. Aceasta a devenit o poveste populară care a evoluat într-o alegorie a luptei dintre bine și rău, dar și a victoriei credinței creștine asupra forțelor întunericului. Această poveste a contribuit la imaginea sa ca apărător al binelui împotriva forțelor malefice și ca simbol al curajului și al credinței puternice.

Este important să menționăm că multe din detaliile legate de viața, faptele și martiriul Sfântului Gheorghe sunt părți ale tradiției religioase și pot conține elemente legendar-comemorative. Fiind înconjurate de legendă și tradiție, istoricii au dificultăți în a distinge faptele istorice reale de elementele mitologice.

Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai venerați sfinți războinici în tradiția creștină. În multe icoane și reprezentări artistice  este adesea înfățișat ca un cavaler înarmat, călare pe un cal alb, înfruntând un dragon sau o fiară. Sfântul Gheorghe este cinstit atât în Biserica Catolică, cât și în Biserica Ortodoxă, precum și în alte denominațiuni creștine. Este considerat un protector al soldaților, al călătorilor și al multor alte categorii sociale.

În țara nostră, Sfântul Gheorghe este sărbătorit și ca ocrotitor spiritual al Jandarmeriei Române.