↬ Atenție! Suportul pentru JavaScript nu este disponibil.

      Pentru a funcționa corect, eAdmitere.ro necesită ca suportul pentru JavaScript să fie activat. Vă rugăm să verificați configurația browser-ului.

Mă crezi sau nu mă crezi, dar sunt chiar subiectele pe care le-am avut la examenul de admitere în poliție. eAdmitere.ro mi-a dat pontul!

eAdmitere.ro ↬ Poliție? Cea mai bună ofertă de teste pentru admitere. Pur și simplu!

Cine a fost Sfântul Voievod Ștefan cel Mare?

 

Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, cunoscut și ca Ștefan cel Mare și Sfânt, a fost unul dintre cei mai importanți conducători din istoria Moldovei. A domnit între anii 1457 și 1504. El este cunoscut pentru realizările sale militare, politice și culturale, precum și pentru apărarea creștinătății în fața amenințării otomane.

Ștefan cel Mare este cunoscut pentru abilitățile sale militare și pentru faptul că a condus Moldova într-o perioadă tumultuoasă, plină de conflicte cu puternicele Imperii Otoman și Polon. Sub conducerea sa, Moldova a reușit să mențină independența și să respingă numeroase incursiuni ale acestor imperii, stabilindu-și reputația ca un apărător al creștinismului și al teritoriului său.

Una dintre cele mai notabile realizări ale lui Ștefan cel Mare a fost apărarea cu succes a Moldovei împotriva mai multor invazii otomane. A condus numeroase bătălii și a reușit să respingă amenințarea otomană de mai multe ori, ceea ce i-a câștigat renumele de “cel Mare” și “cel Bun”. Probabil cea mai cunoscută realizare militară a lui Ștefan cel Mare a fost victoria sa în Bătălia de la Vaslui din 1475, când a înfrânt forțele otomane superioare numeric conduse de sultanul Mehmed al II-lea. Această bătălie a contribuit la întărirea statutului Moldovei ca o forță importantă în regiune.

Pe lângă abilitățile sale militare, Ștefan cel Mare a fost și un promotor al culturii și al artei. El a sprijinit construcția și renovarea multor biserici, mănăstiri și cetăți în Moldova, adesea în stilul arhitectural moldovenesc unic. Multe dintre edificiile religioase și fortificațiile construite au supraviețuit până în ziua de azi și sunt considerate adevărate bijuterii arhitecturale și simboluri ale luptei moldovenilor pentru independență. Printre numeroasele sale ctitorii se află și faimoasa Mănăstire Putna, care servește drept loc de odihnă finală pentru el și familia sa. El a fost, de asemenea, implicat în acțiuni caritabile, sprijinind instituții religioase și sociale în dezvoltarea culturii și educației în Moldova.

Moartea sa în 1504 a lăsat un gol în conducerea Moldovei, dar moștenirea sa și impactul asupra istoriei și culturii românești au rămas puternice de-a lungul secolelor. Astăzi, Ștefan cel Mare este încă considerat un erou național și un simbol al curajului, rezistenței și credinței creștine în istoria românilor.

Pentru realizările sale atât în domeniul militar, cât și în cel cultural și religios, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare este sărbătorit și ca patronul spiritual al Poliției de Frontieră.