Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” - Câmpina
Lex Et Honor
Înfiinţată la 1 februarie 1968, instituţia se numără printre primele şcoli aparţinând Ministerului de Interne care au pregătit poliţişti, oameni implicaţi în problemele comunităţii prin desfăşurarea activităţilor specifice de menţinere a climatului de ordine şi siguranţă publică, de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional.
Dintre toate instituţiile de învăţământ ale M.A.I., şcoala este cunoscută şi prin faptul că este cea mai mare ca întindere şi capacitate.
După evenimentele care au avut loc în România în 1989, pregătirea şi formarea agentului de poliţie capătă o nouă dimensiune prin diversitatea şi complexitatea domeniilor în care trebuie să-şi desfăşoare activitatea.
Şcoala de Agenţi de Poliţie s-a conformat acestor noi cerinţe prin programe de învăţământ, care să asigure cunoştinţele necesare specialiştilor criminalişti, judiciarişti, crimă organizată, arest transfer, circulaţie rutieră, ordine publică şi conductori câini. Instituţie importantă a statului contemporan, poliţia trebuie să fie în pas cu evoluţia societăţii civile.
Învăţământul desfăşurat în şcoală este parte integrantă a sistemului de învăţământ de stat. Documentele elaborate la nivelul şcolii, în concordanţă cu cele elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, sunt permanent în atenţia profesorilor, în activitatea de proiectare a unor finalităţi şi obiective care să corespundă exigenţelor societăţii româneşti şi celei europene.
S-a renunţat la ideea managementului general în favoarea managementului educaţional, ce are obiective clare şi ierarhizate, principii de eficienţă şi calitate, funcţii specifice, afirmarea creativităţii în soluţionarea situaţiilor şi mai ales abordare interdisciplinară.
“Standardul de pregătire profesională” a devenit documentul oficial de bază al procesului de învăţământ, derivat din standardul ocupaţional, iar noua programă şcolară reglementează competenţe pe standarde ocupaţionale care se constituie în parametrii determinanţi ai fixării unor cerinţe didactice adecvate, devenind instrumente operante ale comenzii sociale.
Mai multe articole pe această temă:
- Ce școli de poliție sunt în România?
- Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”
- Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” – Câmpina: O privire asupra istoriei și importanței sale
- Cine a fost Vasile Lascăr?
- POLIȚIST vs. JANDARM
- POLIȚIST vs. POLIȚIST DE FRONTIERĂ
- POLIȚIST vs. POLIȚIST DE PENITENCIARE
- 25 martie ↬ Ziua Poliției Române
- De ce este importantă legislația specifică la admiterea în școlile de pregătire a polițiștilor?
- De ce este important raționamentul logic la admiterea în școlile de poliție?
- De ce este importantă educația civică la admiterea în școlile de poliție?
- De ce este importantă limba română la admiterea în poliție?
- De ce este importantă limba engleză la admiterea în poliție?
- De ce este importantă limba franceză la admiterea în poliție?
- De ce este importantă testarea psihologică la admiterea în școlile de poliție?